Svjetski judo dan, Rijeka, 28.10.2014.

1

Povodom dana na koji se rodio Dr. Jigoro Kano, osnivač juda, u svijetu se među judašima, klubovima i savezima obilježavaju prikladne svečane aktivnosti. Najčešće su to prezentacije i demonstracije juda koje pružaju široj publici upoznavanje sa vrijednostima ove vještine i sporta.

Svake godine se dan obilježava pod jednim od moralnih dijelova juda a ove godine je to „HONOUR (ČAST)“.

Naš klub je ove godine judo dan obilježio na način zajedničkog treninga najmlađih uzrasta i roditelja, gdje je su se uz zaista odličnu atmosferu i zabavu, roditelji upoznali sa najosnovnijim principima i tehnikama juda, a mnogi od njih i okušali u jednostavnom obliku borbe sa svojom djecom.

Uzbuđenja, zabave i osmjeha nije falilo.

Čestitam svima na sudjelovanju i pomoći u obilježavanju ovog dana!

2

Obilježavanje ovog dana na dan rođenja dr. Jigora Kana znak je poštivanja prema osnivaču (Shihan) koji je osim majstorstva u mnogim borilačkim vještinama bio i izuzetno obrazovana i ugledna osoba u Japanu i Svijetu, ministar obrazovanja i član Međunarodnog Olimpijskog komiteta.

Kano je stvorio Kodokan judo na osnovu bogatog iskustva u starim tradicionalnim školama ju jutsu. Promjena „Jutsu“ u „Do“ najbolje opisuje ova definicija:

Ju jutsu – umjetnost samozaštite, namjena je isključivo usredotočena na borbu i tehniku.
Ju do – Umjetnost samo-savršenstva, namjena je kroz vježbanje utjecati na pozitivan razvoj ličnosti

Kano je bio  veliki prijatelj Pierre de Coubertina i promotor olimpijske ideje. Na svom posljednjem putovanju vraćajući se iz Egipta sa sastanka gdje je Tokyo dobio Olimpijske igre (koje nisu održane zbog rata) , Jigoro Kano je stao u Grčku pokloniti se Coubertonovom grobu. U povratku za Japan umire 04. 05. 1938. godine.

Više na:

http://www.judorijeka.hr/povijest-juda/

3

Kano i Couberten

Danas Međunarodna judo federacija (IJF) danas broji 203 članice.

O  cilju vježbanja juda:

”Judo predstavlja način pomoću kojeg možete najefikasnije upotrijebiti fizičku i psihičku snagu. Vježbajući  se u napadu i obrani judo ojačava vaše tijelo i duh i pomaže vam da principe juda prihvatite kao svoje. Na taj način se usavršavate i postajete vredniji član zajednice, a to je i konačni cilj juda.

Ako se namjeravate baviti judom to učenje usadite u svoje srce.”

 Jigoro Kano